După 7 ani de existenţă, cu peste 31 000 de postări, cu peste 50 de milioane de vizualizări (50 025 543 la 29.09.2020), cu peste 55 000 de abonaţi la newsletter-ul zilnic, cu un record de 197.071 accesări într-o singură zi, devenind astfel portalul de ştiri creştine din România cu cea mai rapidă creştere şi cu cele mai multe vizualizări, părăsim platforma Blogger şi:

̶S̶u̶n̶t̶e̶m̶ ̶î̶n̶ ̶c̶o̶n̶s̶t̶r̶u̶c̶ţ̶i̶a̶ ̶u̶n̶u̶i̶ ̶s̶i̶t̶e̶ ̶p̶r̶o̶f̶e̶s̶i̶o̶n̶a̶l̶,̶ ̶a̶d̶a̶p̶t̶a̶t̶ ̶c̶e̶r̶i̶n̶ţ̶e̶l̶o̶r̶ ̶t̶e̶h̶n̶o̶l̶o̶g̶i̶e̶i̶ ̶m̶o̶d̶e̶r̶n̶e̶

̶A̶n̶g̶a̶j̶ă̶m̶ ̶̶̶r̶̶̶e̶̶̶d̶̶̶a̶̶̶c̶̶̶t̶̶̶o̶̶̶r̶̶̶i̶̶̶ ̶̶̶ ̶ş̶i̶ ̶c̶o̶r̶e̶s̶p̶o̶n̶d̶e̶n̶ţ̶i̶ ̶̶̶r̶̶̶e̶̶̶g̶̶̶i̶̶̶o̶̶̶n̶̶̶a̶̶̶l̶̶̶i̶̶̶ ̶̶̶ ̶ş̶i̶ ̶d̶i̶n̶ ̶d̶i̶a̶s̶p̶o̶r̶a̶ ̶r̶o̶m̶â̶n̶ă̶

Încheiem parteneriate cu noi publicaţii şi site-uri de media

joi, 5 februarie 2015

Cristian Barbosu: "Înființăm un centru de formare a plantatorilor de biserici" (interviu)

Î: Frate Cristi,  ești pentru a treia oară  în Phoenix în decursul unui an de zile. Îți place Arizona?

R: În Februarie da … Și pentru mine este ciudat să ajung în SUA și mai ales în Arizona, de trei ori într-un an! Dacă nu aș fi fost nevoit să vin datorită nevoilor lucrării, cu drag aș fi rămas acasă pentru că avem atâtea de făcut!

Î: La ce te referi? Aveți vreun proiect la care lucrați?

R: Da. Suntem implicați în mai multe proiecte la acest moment. Pregătim un curs de consiliere pentru cei ce suferă de anxietate și altul pentru cei prinși în dependențe. Acum facem ultimele înregistrări ale noului album al trupei noastre de închinare, pregatind 2 turnee de concerte și evanghelizare în 10 orașe importante din țară. Dar, motivul pentru care sunt eu aici, ține de construcția și dezvoltarea unui centru Est European destinat plantării de biserici, în care sunt implicați și câțiva parteneri din Arizona, un proiect în derulare chiar în aceste luni.

Î: Poți să ne descrii despre ce e vorba?

R: De aproximativ 10 ani, de când am început lucrarea noastra, am fost contactați de diferite grupuri de credincioși, din România, dar și din țările învecinate, care doreau să înteleaga abordarea noastră în lucrare. Am avut astfel grupuri din Polonia, Slovacia, Austria, Moldova, Cehia, și evident biserici din România, uneori pastorii veneau cu întreg comitetul lor pentru ceea ce noi am numit Porți Deschise.  În acele weekenduri, pentru 3 zile le prezentam viziunea, strategia și filozofia lucrării, abordând mai multe aspecte practice și probleme/nevoi aferente lucrării. În urma acelor sesiuni, multe biserici și-au reînvigorat lucrarea de grupuri mici, sau închinarea, sau lucrarea cu tineretul, dar au fost și alte grupuri de credincioși sau lideri, care au hotărât să planteze biserici noi. Astfel s-au născut bisericile Harvest Metanoia dar și altele. În ultimii ani, văzând că din ce în ce mai mulți oameni sunt interesați, ne-am gândit să înființăm un centru de formare a plantatorilor de biserici.

Î: Din ce cauză crezi că există acest interes crescând?

R:  Pe de o parte, fiindcă modelul abordat de noi are un fundament biblic solid, dar este contextualizat generației contemporane, adică ia intenționat în considerare aplicablitatea Scripturii în viața și gândirea generației de azi. Spre exemplu, noi îi învățăm pe viitori plantatori de biserici cum să studieze un text biblic și cum să-l expună, dar punem un mare accent pe aplicație, cum să-i motiveze și să-i ajute pe oameni să și traiască ceea ce învață din Scripturi. Astfel, în, sau după fiecare predică, există câteva întrebări aplicaționale care te provoacă practic și personal să spui cum pui, sau vei pune în aplicare acel adevăr biblic învățat în viața ta de fiecare zi. De aceea noi marjăm mult pe grupurile mici, pe întrebări de dare de socoteală, pe evaluarea continuă a păstorilor, presbiterilor, liderilor de lucrări, lucrărilor în sine. Tot în acest spirit, gândim și evanghelizarea, care astăzi cere relevanță și realism, și închinarea care, folosind liniile melodice și stilul contemporan are un rol decisiv în câstigarea generației actuale pentru Hristos. Punem astfel un mare accent pe aspectele practice ale lucrării, care dacă nu sunt evaluate regulat și intenționat, pot duce biserica în letargie, fosilizare, rugină spirituală. Și probabil că acesta este un alt motiv trist dar real pentru interesul crescând al modelului nostru – prea multe biserici mor sau sunt în stare de apatie spirituală, fiindcă țin la forme care au fost eficiente cu ani în urmă, dar care azi nu mai au impact în generația contemporană, și punând accentul pe formă, pierd esența. Legea care omoară spiritul ce dă viața. Noi considerăm că este mereu important să protejezi și să împrospătezi esența, schimbând și adaptând forma, așa cum ne-a învățat Pavel în 1 Cor 9:20-23.

Î: Te-am auzit odată vorbind în acest sens din Pilda Semănătorului.

R: Da, eu văd foarte clar că în acea pildă, Isus nu dă vina pe sămânța pentru lipsa de rodire ci pe soiul de pământ în care a fost aruncată sămânța. Eu cred că, așa cum sămânța (Cuvântul) ține de Semănător (de Dumnezeu), tot așa pregătirea pământului, a inimii oamenilor, ține nu doar de individ ci și de noi ca biserică. Sunt mulți predicatori buni care însă se autolimitează în a aduce rod, datorită contextului bisericesc în care slujesc. Sunt atât de preocupați de Cuvânt încât nu-și dau interesul să lucreze și pământul, să pregătească inimile, prin a crea acel cadru bisericesc propice omului contemporan și nevoilor, întrebărilor, cautărilor lui. Și apoi, se miră cum de, după o predică atât de elaborată și plină de Duh, puțini răspund. Fiindcă, așa cum spunea John Stott, cât timp îți pui deoparte să faci exegeza textului, tot atâta timp ar trebui să-ți pui deoparte să faci exegeza audienței tale. Să știi în ce pământ semeni, cum să-l lucrezi să dea rod. Mi-aduc aminte de Billy Graham, care într-un interviu luat în acești ultimi ani ai vieții sale ia șocat pe cei ce-l ascultau, fiindcă le-a zis că unul din regretele sale este că nu și-a luat un doctorat în antropologie! De ce nu în teologie sau filozofie? Fiindcă antropologia este știința care ne ajută să înțelegem culturile, societatea, oamenii, și astfel să știm cum să-i abordăm, cum să le cunoaștem nevoile, mentalitatea, problemele, în alte cuvinte, cum să le lucrăm pământul inimii lor, care astfel când aud Cuvântul, să poată rodi. De aceea noi în acest centru de formare a plantatorilor de biserici, vrem să-i învățăm și cum să mânuiască Cuvântul dar și cum să lucreze pământul, fiindcă din combinația acestor 2 elemente, Dumnezeu ne spune, că roada va ieși. De aceea un interes deosebit îl avem între tineri care au terminat seminarele, și care ne mărturisesc că în școli au învățat cum să mânuiască Cuvântul, dar prea puțin cum să faca exegeza iudeului, grecului, generației căreia îi slujesc, ca astfel să se poată contextualiza și să îi câstige pentru Hristos, cum a facut Isus și Pavel. Fariseii s-au separat de oameni, Hristos și Pavel au intrat între ei, și vorbind pe limba lor și adresându-se practic nevoilor lor, le-a lucrat pământul și le-a atins inimile. Și asta vrem să facem și noi.

Î: Revin la prima întrebare – cu ce scop din nou în Arizona?

R: Am venit la o întâlnire cu toți pastorii bisericilor Harvest (care în acest an se ține în Phoenix), dorind să le prezint și să îi motivez înspre acest proiect. Deasemenea lucrez la un parteneriat cu biserica CCV, o comunitate de oameni care au descoperit cheia biblică de-a câștiga inima oamenilor pentru Hristos oferind, cel puțin pentru mine, un model deosebit de contextualizare și credincioșie.

Î: Știindu-ți dorința de a sluji și comunitatea românească, unde vei sluji de această dată?

R: Într-adevar, de fiecare dată când ajung în vreo țară în care găsesc o comunitate românească, mă bucur sa îi pot sluji. Mi-e drag de români și îi caut oriunde mă aflu. Fiindcă sunt doar pentru câteva zile în Arizona, voi fi doar la o biserică românească, duminică, 8 februarie, la aniversarea bisericii baptiste New Life din Glendale, în serviciul de dimineața.

Î: Cum vede Harvest-ul colaborarea ta și cu CCV?

R: Ca o binecuvântare. Chiar în aceste zile când voi fi în Phoenix pentru întâlnirea cu păstorii din Harvest, pastorul responsabil din CCV pentru relația noastră se va întâlni cu cei de la Harvest, deci există o colaborare deschisă și benefică. Avem multe valori și principii comune și pe ele clădim. Este evident că cei din CCV sunt conștienți de viziunea și direcția noastră și de aceea nu caută să ne schimbe identitatea ci mai degrabă să clădească pe punctele comune pe care le avem.

Frate Cristi, îți mulțumesc pentru interviul acordat, Dumnezeu să te binecuvânteze!

Vezi și pagina 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.