După 7 ani de existenţă, cu peste 31 000 de postări, cu peste 50 de milioane de vizualizări (50 025 543 la 29.09.2020), cu peste 55 000 de abonaţi la newsletter-ul zilnic, cu un record de 197.071 accesări într-o singură zi, devenind astfel portalul de ştiri creştine din România cu cea mai rapidă creştere şi cu cele mai multe vizualizări, părăsim platforma Blogger şi:

̶S̶u̶n̶t̶e̶m̶ ̶î̶n̶ ̶c̶o̶n̶s̶t̶r̶u̶c̶ţ̶i̶a̶ ̶u̶n̶u̶i̶ ̶s̶i̶t̶e̶ ̶p̶r̶o̶f̶e̶s̶i̶o̶n̶a̶l̶,̶ ̶a̶d̶a̶p̶t̶a̶t̶ ̶c̶e̶r̶i̶n̶ţ̶e̶l̶o̶r̶ ̶t̶e̶h̶n̶o̶l̶o̶g̶i̶e̶i̶ ̶m̶o̶d̶e̶r̶n̶e̶

̶A̶n̶g̶a̶j̶ă̶m̶ ̶̶̶r̶̶̶e̶̶̶d̶̶̶a̶̶̶c̶̶̶t̶̶̶o̶̶̶r̶̶̶i̶̶̶ ̶̶̶ ̶ş̶i̶ ̶c̶o̶r̶e̶s̶p̶o̶n̶d̶e̶n̶ţ̶i̶ ̶̶̶r̶̶̶e̶̶̶g̶̶̶i̶̶̶o̶̶̶n̶̶̶a̶̶̶l̶̶̶i̶̶̶ ̶̶̶ ̶ş̶i̶ ̶d̶i̶n̶ ̶d̶i̶a̶s̶p̶o̶r̶a̶ ̶r̶o̶m̶â̶n̶ă̶

Încheiem parteneriate cu noi publicaţii şi site-uri de media

miercuri, 9 decembrie 2015

✡ Jerusalem Dateline: Cum transformă Israelul blestemele în binecuvântări

Mai bine de jumatate din Israel este desert. Asta inseamna ca lipsa apei curate este o chestiune de viata si de moarte. Dar Israelul s-a descurcat asa de bine la curatarea apei, prin metode precum desalinizarea si reciclarea, incat isi exporta ideile altor tari care se lupta cu problema apei.

Israelul s-ar putea sa duca lipsa de apa proaspata, dar desertul Negev din aceasta tara sta deasupra unui ocean subteran, care este prea sarat pentru baut sau pentru desalinizare. Locuitorii israelieni au gasit o noua modalitate de a-l folosi.

Nu poti lupta impotriva naturii fiindca aceasta te va bate. Dupa multi ani, am descoperit ca e mai bine sa cooperezi si sa lucrezi cu ceea ce ai, a afirmat Yoav Dagan.
Yoav Dagan este unul dintre multii israelieni care au parasit oceanul pentru a merge la pescuit in desert. Au construit ferme piscicole folosind apa sarata de sub pamant. Aceasta este ideala pentru cresterea pestilor de apa sarata precum bibanul de mare si barramundi.
Aici se lucreaza fara chimicale. Totul este sanatos, nu afecteaza mediul si e benefic buzunarului nostru. Facem bani frumosi si acesta este aspectul esential, a afirmat Yoav Dagan.
In acest kibut din desertul Negev, chiar si apa de la pesti este folosita. In fiecare saptamana, apa din aceste rezervoare este inlocuita si pompata sub pamant pentru a iriga livada de maslini din apropiere. Deseurile pestilor, din apa, sunt un fertilizator natural ideal.
Dupa cum puteti vedea, maslinii cresc in jurul fermelor si se dezvolta foarte bine fara alte chimicale, doar cu ajutorul nutrientilor de la pesti, spunea Yoav Dagan.
Israelul duce aceasta idee si altor tari care se confrunta cu lipsa apei si a mancarii.
Mergem in sate africane si ii invatam pe oameni cum sa construiasca ferme piscicole. In Lacul Victoria, bibanii mureau, iar israelienii merg acum acolo pentru a-i invata pe oameni cum sa-i creasca in iazuri ca sa poata continua sa-i manance, spunea Jonathan Medved.
De-a lungul timpului, israelienii au gasit noi modalitati de a folosi mai putina apa si, ca intotdeauna, au inceput in desert.
Irigarea prin picurare...
Exista povestea Aravei. Uneori cad doar 20 ml de ploaie intr-un an. Este un climat foarte dur. Totusi, datorita irigarii prin picurare, aceasta zona a devenit gradina de legume a Israelului. 65% din exportul de legume al Israelului catre Europa vine din Arava, a afirmat Naty Barak.
Astazi, chiar si cele mai seci parti ale desertului prospera, cu ajutorul unui proces numit irigarea prin picurare. Ideea este mai veche chiar decat statul Israel.
Cand au ajuns aici primii locuitori, tinerii au venit din orase fiindca isi doreau sa fie fermieri. Au venit in kibutul Hatzerim, unde s-au confruntat cu multe provocari: pamant arid, salinitate ridicata, apa insuficienta. A fost chiar o perioada in care s-au gandit sa se mute in alt loc. Apoi a venit Ben Gurion, un lider cu o adevarata viziune, si a zis: Daca vreti sa va mutati, e in regula, dar mergeti mai departe, in sud, nu inapoi in nord. Am stat aici si am continuat treaba. Am facut un experiment, dar ne chinuiam in continuare. Apoi ne-am intalnit cu omul care a inventat irigarea prin picurare, spunea Yoav Dagan.
Acel barbat era un inginer pe nume Simcha Blass. Acestuia i-a venit ideea irigariiprin picurare cand a vazut un copac care era mai mare decat ceilalti din jur. Dupa ce a sapat la radacina lui, a descoperit ca era udat printr-o scurgere a unei tevi subterane.
Asta i-a dat ideea, dar au durat cativa ani, pana a fost introdus plasticul, pentru a incepe sa faca experimente cu micro-irigatoare. In asta consta irigarea prin picurare, a afirmat Naty Barak
Blass s-a intalnit cu fermierii din kibutul Hatzerim si, impreuna, au fondat compania numita Netafim, care inseamna picaturi de apa in limba ebraica. In curand, recoltele lor au crescut cu 50%, chiar daca au folosit cu 40% mai putina apa pentru asta.
Irigarea prin picurare economiseste multa apa, produce mai mult, are mai multe rezultate, fara sa afecteze mediul inconjurator, a afirmat Yoav Dagan.
Timp de aproape jumatate de secol, compania a dat viata sloganului sau: Cultiva mai mult cu mai putin, nu doar in Israel, ci in 110 tari din lume, de la campurile de trestie de zahar din Filipine, pana la plantatiile de ceai din Tanzania.
India e tara cu care colaboram cel mai mult. Rezultatele se vad in cresterea uimitoare a productiei. Productia fermierilor a crescut la 25-50%. In cazul a 25% dintre fermieri, productia a crescut cu pana la 75%. Toata lumea vorbeste despre deficitul de apa.
Stire difuzata in emisiunea Jerusalem Dateline 105 - decembrie 2015 - ultimele stiri crestine: http://alfaomega.tv/stiri/stiri-despre-

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.