După 7 ani de existenţă, cu peste 31 000 de postări, cu peste 50 de milioane de vizualizări (50 025 543 la 29.09.2020), cu peste 55 000 de abonaţi la newsletter-ul zilnic, cu un record de 197.071 accesări într-o singură zi, devenind astfel portalul de ştiri creştine din România cu cea mai rapidă creştere şi cu cele mai multe vizualizări, părăsim platforma Blogger şi:

̶S̶u̶n̶t̶e̶m̶ ̶î̶n̶ ̶c̶o̶n̶s̶t̶r̶u̶c̶ţ̶i̶a̶ ̶u̶n̶u̶i̶ ̶s̶i̶t̶e̶ ̶p̶r̶o̶f̶e̶s̶i̶o̶n̶a̶l̶,̶ ̶a̶d̶a̶p̶t̶a̶t̶ ̶c̶e̶r̶i̶n̶ţ̶e̶l̶o̶r̶ ̶t̶e̶h̶n̶o̶l̶o̶g̶i̶e̶i̶ ̶m̶o̶d̶e̶r̶n̶e̶

̶A̶n̶g̶a̶j̶ă̶m̶ ̶̶̶r̶̶̶e̶̶̶d̶̶̶a̶̶̶c̶̶̶t̶̶̶o̶̶̶r̶̶̶i̶̶̶ ̶̶̶ ̶ş̶i̶ ̶c̶o̶r̶e̶s̶p̶o̶n̶d̶e̶n̶ţ̶i̶ ̶̶̶r̶̶̶e̶̶̶g̶̶̶i̶̶̶o̶̶̶n̶̶̶a̶̶̶l̶̶̶i̶̶̶ ̶̶̶ ̶ş̶i̶ ̶d̶i̶n̶ ̶d̶i̶a̶s̶p̶o̶r̶a̶ ̶r̶o̶m̶â̶n̶ă̶

Încheiem parteneriate cu noi publicaţii şi site-uri de media

vineri, 16 septembrie 2016

✉ Scrisoare misionară: Daniel Olteanu, India

 Rugăciune pentru triburile rajbanshi

     Cuvântul „Rajbanshi” înseamnă „fiii regelui”. În trecut, zona noastră era dominată de un popor bătăios numit rajbanshi. Erau ei toți fiii regelui? Mai mult sau mai puțin. Regii lor erau poligami și aveau mulți copii. Unul dintre copii era selectat pentru a deveni regele următor. Dar regele făcea în așa fel încât fiecare copil să primească ceva din pământul controlat de el. Așa s-au răspândit ei în toată regiunea aceasta. Ei se închinau și încă se mai închină la idoli. Unul dintre idolii lor importanți din punct de vedere tradițional este șarpele (au un festival în fiecare an în cinstea lui). După venirea bengalezilor și celor din Bihar au adoptat și alți idoli în sistemul lor politeistic de închinare. Când musulmanii au cucerit și controlat cea mai mare parte a regiunii, unii dintre rajbanshi au devenit și ei musulmani. Astfel, la momentul acesta, în rândul triburilor rajbanshi din nordul Bengalului două religii domină: hindusă și musulmană. Creștinismul nu a fost prea atractiv pentru cultură colectivă rajbanshi. Creștinismul cheamă la Domnul Isus întâi afară din lume, din familie, din trib.


       Cei care s-au decis pentru Domnul Isus au fost persecutați sever cum a fost în cazul sorei Purnima Roy, care a stat la noi. Ea a fost aproape de moarte din pricina prigoanei familiei. După aceea a urmat problema intemeierii unei familii. În India, familia lărgită are un rol foarte important în întemeierea unei familii. Scoasă din contextul traditional, Purnima s-a luptat de una singură pentru a-și forma o familie. Și anii au trecut fără succes.


        Alții s-au hotărât pentru Domnul Isus, cum este fratele Vupen, în situații de criză. El L-a cunoscut pe Domnul Isus în închisoare. Alții L-au primit în spitale, la locuri de muncă în alte state ale Indiei și foarte puțini când a venit cineva să predice Evanghelia în satele lor. Sanjit este unul dintre ei, care acum studiază teologia în Delhi. Părinții lui sunt despărțiți de mulți ani.


        Poligamia rămâne o problemă pentru cei din triburile rajbanshi. Unul dintre copiii fratelui Murari din Ambari are două soții și amândouă se inchină la idoli. El știe Evanghelia, dar nu o poate urma.


       Unii dintre rajbanshi se luptă pentru a recăpăta independență pentru statul lor, Kamptapuri. Și unii dintre cei care s-au creștinat sunt implicați împreună cu ei.


        Materialismul este în spatele multor false convertiri și căderi de la credință. Unul dintre ei a vrut botezul numai ca să obțină statutul de minoritate, prin care să obțină un loc de muncă de la guvern.


          Acum sora Ratna stă la noi și studiază în clasa a noua. Rugați-vă pentru credința și mărturia ei. Tatăl ei, împreună cu fratele Jogesh, fac lucrare printre cei din triburile rajbanshi din zona Mekliganj. Rugați-vă pentru roada vestirii lor.


       Fratele Sujit care, împreună cu soția și fata lui, Barnali, s-au hotărât pentru Domnul Isus anul acesta. Ei s-au hotărât în contextul tensiunilor din familie, determinate de fata lor, Babli, care are un handicap. El încă aleargă din adunare în adunare, de la predicator la predicator... pentru a o vindeca pe fata lui, născută cu handicap. Rugați-vă pentru pace în inimile lor și pentru un duh de mulțumire.


        Fratele Raikut ne adusese pe noi (Saroja și cu mine) atunci când abia deveniserăm o nouă familie, pentru a răspândi Evanghelia celor din tribul lui. El era nepotul regelui rajbanshi local. El a fost doar un lansator. După ce și-a împlinit misiunea a fost luat la Domnul răpus de cancer. Rugați-vă pentru văduva și fiul lui, Roel. Rugați-vă pentru ca Dumnezeu să ne ajute să împlinim chemarea care ne-a fost dată.


        Daniel Olteanu


Împreună cu o echipă de fraţi indieni, Daniel este implicat în lucrări ca: plantare de biserici în West Bengal, păstorire, ucenicizare, evanghelizare personală, evanghelizare de stradă, evanghelizare prin film, distribuire de tractate, traducere şi scriere de tractate, afişe cu versete, cercul literar, lucrarea cu femeile, lucrarea cu copiii. Daniel este şi profesor la All Nations Theological Seminary (ANTS).

 Pentru a susţine şi financiar lucrarea în care este implicat Daniel, sunt deschise următoarele conturi:

RON RO35BRDE340SV25437653400
EUR RO31BRDE340SV25437733400

BRD, Sucursala Suceava cu specificația:  Donaţie pentru familia Olteanu   

Adresa de contact: danielolteanu@yahoo.co.uk

Vezi şi celelalte scrisori misionare în pagina:

Puls misionar român

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.