După 7 ani de existenţă, cu peste 31 000 de postări, cu peste 50 de milioane de vizualizări (50 025 543 la 29.09.2020), cu peste 55 000 de abonaţi la newsletter-ul zilnic, cu un record de 197.071 accesări într-o singură zi, devenind astfel portalul de ştiri creştine din România cu cea mai rapidă creştere şi cu cele mai multe vizualizări, părăsim platforma Blogger şi:

̶S̶u̶n̶t̶e̶m̶ ̶î̶n̶ ̶c̶o̶n̶s̶t̶r̶u̶c̶ţ̶i̶a̶ ̶u̶n̶u̶i̶ ̶s̶i̶t̶e̶ ̶p̶r̶o̶f̶e̶s̶i̶o̶n̶a̶l̶,̶ ̶a̶d̶a̶p̶t̶a̶t̶ ̶c̶e̶r̶i̶n̶ţ̶e̶l̶o̶r̶ ̶t̶e̶h̶n̶o̶l̶o̶g̶i̶e̶i̶ ̶m̶o̶d̶e̶r̶n̶e̶

̶A̶n̶g̶a̶j̶ă̶m̶ ̶̶̶r̶̶̶e̶̶̶d̶̶̶a̶̶̶c̶̶̶t̶̶̶o̶̶̶r̶̶̶i̶̶̶ ̶̶̶ ̶ş̶i̶ ̶c̶o̶r̶e̶s̶p̶o̶n̶d̶e̶n̶ţ̶i̶ ̶̶̶r̶̶̶e̶̶̶g̶̶̶i̶̶̶o̶̶̶n̶̶̶a̶̶̶l̶̶̶i̶̶̶ ̶̶̶ ̶ş̶i̶ ̶d̶i̶n̶ ̶d̶i̶a̶s̶p̶o̶r̶a̶ ̶r̶o̶m̶â̶n̶ă̶

Încheiem parteneriate cu noi publicaţii şi site-uri de media

joi, 9 martie 2017

Alianța Familiilor din România — Parteneriatele civile dăunează copiilor (II)

Este neobisnuit pentru noi sa revenim asupra aceluiasi subiect intr-o perioada relativ scurta de timp, dar evenimentele care se petrec in Romania zilele acestea ne constrang sa o facem. Doar acum doua (2) saptamini am scris un comentariu in care am dovedit, prin studii ale caror concluzii nu pot fi puse la indoiala, ca parteneriatele civile (ori concubinajul) vatama copiii. Opinam ca ele nu prezinta nicio utilitate sociala si ca legiferarea lor ar institutionaliza, de fapt, vatamarea copiilor, violenta domestica, si ar incetini dezvoltarea armonioasa, din toate punctele de vedere, a minorilor crescuti in concubinaj. Exista citeva motive pentru care revenim azi la acelasi subiect, dar cu studii noi si argumente noi.
 
Deputatul Daniel Gheorghe
 
In primul rind ne-a atras atentia urmatorul comentariu al deputatului Daniel Gheorghe, postat de dinsul recent pe facebook: https://www.facebook.com/daniel.gheorghe.374549/posts/1859777177636263: Îmi cer iertare românilor pentru greșeala colegilor mei de a depune un amendament ciudat și fără noimă la proiectul de modificare a Constituției. În contextul prevederilor statutare ale PNL și al deciziilor luate legitim și fără dubiu de către BPN al PNL, reiterez faptul că orice inducere în textul proiectului cetățenesc de revizuire a Constituției a unor formule care pun sub semnul întrebării ideea de Familie ori care produc devieri nefericite de la substanța textului de revizuire constituie o încălcare a deciziilor politice asumate de către PNL. Astfel de decizii luate în mod obscur și lipsa de asumare politică a temelor fundamentale și a unor poziții politice de forță ne-au dus pana la 20%; acum mă tem că parcă se dorește să scădem sub 10%! Rog respectuos pe colegii mei să retragă acest amendament și să respecte principiile fundamentale asumate programatic de către PNL!
 
Aici dl Gheorghe nu face referinta la parteneriatele civile ci la initiativa unor colegi de partid de a modifica textul Articolului 48 propus de cei 3 milioane de cetateni semnatari pentru protejarea casatoriei si familiei in Constitutie. E vorba de adaugarea unei referinte la "familie," o aditie cu care nu suntem de acord. Avem destula experienta si discernamint sa intelegem strategia initiatorilor care au depus amendamentul. Intentia este de a deschide portita, in Constitutie, pentru eventuala legalizare a parteneriatelor civile, atit intre persoane de sex opus cit si intre persoane de acelasi sex. Asta va pune capat casatoriei si familiei traditionale. Amendamentul propus disociaza familia de casatorie si le acorda acestor doua formatiuni sociale statute separate. Din fericire, pe 7 martie, Comisia Juridica din Camera Deputatilor a respins amendamentul si a votat, cu un vot de 17 la 1, adoptarea Amendamentului 48 asa cum a fost el scris original. Votul impotriva a fost dat de un deputat USR.
 
Cultele religioase se pronunta in unison
 
In al doilea rind, in doar ultimele doua saptamini aproape toate cultele religioase din Romania au dat comunicate de presa in care cer parlamentarilor sa nu legifereze parteneriatele civile. Comunicatele au parvenit din partea BOR, a Bisericii Catolice din Romania, si din partea Aliantei Evanghelice din Romania. Cu toate acestea, unii din alesii nostri din Parlament par ca nu vor sa asculte. Irita, in mod special, incapatinarea unora dintre ei care insista asupra legalizarii parteneriatelor civile. Tragem nadajde, insa, ca alegerea, chiar pe termen interimar, a dnei Raluca Turcan, ca Presedinte interimar al PNL, va indrepta lucrurile. Gasim salutara alegerea ei in pozitia interimara. Cu dna Turcan ne cunoastem de multi ani, ne-am intersectat de mai multe ori, si ii cunoastem indeaproape pozitiile pro-familie si pro-viata pe care dinsa le detine si promoveaza, in mod consistent, de zece (10) ani.
 
In speranta de a convinge parlamentarii Romaniei sa respinga parteneriatele civile, mai discutam astazi inca trei (3) studii care confirma toxicitatea concubinajului ca forma de convietuire alternativa casatoriei si familiei traditionale. Acum doua saptamini am discutat doua.
 
Studiu 2008 - United Families International
 
In 2008 United Families International (UFI), un think tank din Arizona, a publicat un studiu extensiv cu un titlu sugestiv: A Guide to Family Issues - The Marriage Advantage ("Un ghid privind aspecte de familie: avantajul casatoriei") pe care il aflati aici: http://unitedfamilies.org/wp-content/uploads/2015/09/Marriage-Guide.pdf. Notati anul cind a fost publicat acest studiu - 2008. Veti observa, speram, declinul fulgerator al casatoriei ca institutie in tarile care au legiferat casatoriile homosexuale si parteneriatele civile. Declinul familiei si al casatoriei nu foloseste societatii. Studiul UFI discuta un sondaj de opinie facut in America in 2004 conform caruia 88% dintre americani afirmau, la vremea aceea, ca "marriage is a lifelong commitment" ("casatoria e un legamint pe viata") Conform aceluiasi studiu, cea mai mare aspiratie a liceenilor  de atunci era sa aibe "o viata de familie si casatorie" fericita. Deamenea, un sondaj de opinie de la mijlocul deceniului trecut arata ca doar 10% dintre americani opinau ca "marriage is an out-dated institution" ("casatoria este o institutie demodata") Dar, conform aceluasi studiu, 26% dintre britanici si 36% dintre francezi vedeau casatoria ca pe o institutie demodata. (Pagina 4)
 
Studiul UFI are ceva de spus si privind violenta domestica. Conform lui, femeile si copiii care traiesc in familii de concubinaj au un risc de patru (4) ori mai mare decit femeile si copiii care traiesc in familii casatorite de a fi abuzate ori abuzati fizic. In alte cuvinte, tot la o femeie ori un copil care sunt abuzati de sot ori tata in casatoriile traditionale, patru (4) femei ori copii sunt abuzati in caminele in care partenerii traiesc in concubinaj. (Pagina 14)
 
Rezultatele sunt similare privind gradul de fericire al partenerilor. In timp ce 40% dintre persoanele casatorite afirmau ca sunt "foarte fericite", doar 25% dintre persoanele care traiau in concubinaj se simteau "foarte fericite". (Pagina 5) Rezultate similare au fost depistate privind si alti parametrii ai vietii. Persoanele casatorite si copiii lor sunt nu doar mai fericiti, dar si mai sanatosi, mai echilibrati din punct de vedere emotiv, castiga mai bine, copiii invata mai bine la scoala si sunt mai bine ajustati social decit copiii crescuti in concubinaj. Aceste aspecte, insa, au si efecte economice. Statele scandinave, de exemplu, cheltuie mult mai multi bani pentru a contracara efectele concubinajului decit tarile occidentale unde nivelul concubinajului e mai scazut. (Pagina 7)
 
Satisfactia sexuala e si ea mult mai ridicata la partenerii casatoriti decit la cei care coabiteaza. Studiul UPI e categoric in privinta aceasta - "surveys show that husbands and wives are more satisfied with sex than sexually active singles". ("Sondaje de opinie arata ca sotii sunt mult mai satisfacuti sexual decit necasatoritii care intretin relatii sexuale") (Pagina 15) 58% din barbatii casatoriti afirma ca sunt "foarte satisfacuti emotional" cu viata lor intima din casatorie, in comparatie cu 37% dintre barbatii care coabiteaza. La femei, rezultatele sunt diferite iar diferentele mai putin relevante. In timp ce 42% dintre femeile casatorie exprima satisfactie cu viata intima, 39% dintre femeile care coabiteaza exprima satisfactie sexuala.
 
Celor interesati le recomandam o examinare si mai aprofundata a Studiul UFI pentru ca el arata diferente majore intre casatorie si coabitare in 18 domenii de viata. In fiecare domeniu casatoria se dovedeste superioara concubinajului. Notam, in plus, ca Studiul UFI si concluziile lui sunt fondate pe sute de studii sociologice facute in multe tari din lume pe parcursul mai multor decenii. Aceste studii apar, si sunt comentate pe scurt, in anexele Studiului.
 
Studiul Rutgers University - 2002
 
Rutgers University din New Jersey e una din cele mai prestigioase universitati ale Americii. La inceputul Mileniului a lansat The National Marriage Project (Proiectul National despre Casatorie). Unul din studiile programului a fost publicat in 2002 cu numele sugestiv Should We Live Together? What Young Adults Need to Know about Cohabitation before Marriage. A Comprehensive Review of Recent Research ("Sa traim impreuna? ce ar trebui sa stie tinerii adulti privind concubinajul inainte de casatorie. O trecere cuprinzatoare in revista a cercetarilor recente") [Studiul il aflati aici: http://nationalmarriageproject.org/wp-content/uploads/2013/01/ShouldWeLiveTogether.pdf]
 
Conform Studiului Rutgers, la inceputul Mileniului III jumatate din adolescentele americane deja au trait cu prietenii lor inainte de casatorie. Justificarea la 88% dintre ele a fost identica- sa vada daca cei doi sunt compatibili si sa evite divortul in caz de casatorie. Concluziile Studiului Rutgers sunt aceleasi ca si ale Studiului UFI: (1) concubinajul creste riscul divortulului dupa casatorie ("living together before marriage increases the risk of breaking up after marriage"); (2) concubinajul creste riscul violentei domestice impotriva femeilor si riscul abuzului fizic si sexual al copiilor ("living together outside of marriage increases the risk of domestic violence for women, and the risk of physical and sexual abuse for children"); (3) cuplurile necasatorite cunosc un grad de fericire si bunastare mai mic decit al cuplurilor casatorite ("unmarried couples have lower levels of happiness and wellbeing than married couples") (Pagina 1)
 
Studiul Rutgers ofera si citeva retete cuplurilor care coabiteaza pentru a reduce efectele toxice ale cubinajului asupra partenerilor si a copiilor. Mentionam patru (4) dintre ele: (1) abstinenta ("consider not living together at all before marriage"); (2) nu transformati concubinajul intr-o regula a relatiilor de cuplu ("do not make a habit of cohabiting"); (3) limitati durata concubinajului cit se poate de mult ("limit cohabitation to the shortest possible period of time"); (4) nu traiti impreuna daca aveti copii ("do not cohabit if children are involved") (Pagina 2)
 
Studiul Rutgers da si date statistice care ingrijoreaza. Daca in 1960 in America erau doar o jumatate de milion de cupluri necasatorite, adica in concubinaj, in anul 2000 numarul acesta a ajuns la aproape cinci milioane de cupluri, adica o crestere de 10 ori, iar jumatate din toate casatoriile din America la inceputul Mileniului au fost precedate de concubinaj. Dar consecintele sunt la fel de negative in anul 2000 cit au fost in 1960. Ele sunt consistente si similare cu rezultalele publicate de Studiul UFI din 2008. In alte cuvinte, concubinajul e in crestere, consecintele lui sunt negative de-a lungul generatiilor, si consecintele economice sunt tot mai grave, in sensul ca societatea trebuie sa asigure viabilitatea economica a caminelor unde se coabiteaza pentru a scapa copiii de saracie, si femeile si copiii de abuz si violenta. (Paginile 3-9)
 
Studii britanice - 2010 si 2013
 
Si britanicii fac studii periodice privind concubinajul in Marea Britanice. Rezultatele studiilor britanice sunt similare cu ale celor facute in America, dar datele statistice si mai ingrijoratoare. In 2010 The Institute for Fiscal Studies din Marea Britanie a publicat studiul Cohabitation, marriage and child outcomes ("Concubinajul, casatoria si impactul asupra copiilor"). [Il aflati aici: http://www.ifs.org.uk/comms/comm114.pdf] Studiul a fost revizuit in 2013 dar a ajuns la acelasi concluzii toxice, unul important fiind subdezvoltarea cognitiva, sociala, si saracia copiilor care cresc cu parinti care coabiteaza in comparatie cu copiii crescuti in casatoria traditionala. [Detalii: https://papers.ssrn.com/sol3/papers.cfm?abstract_id=2245029]
 
Studiul britanic confirma ca in 2008 30% dintre toti copiii nascuti in Marea Britanie s-au nascut in camine unde parintii traiau in concubinaj. Studiul a implicat 19.000 de copiii nascuti in anul 2000 pe care cercetatorii i-au monitorizat pina in 2008. 26% dintre copiii nascuti si crescuti in concubinaj au fost parasiti de unul din parinti pina cind au ajuns la varsta de 3 ani, in comparatie cu 7% la copiii nascuti si crescuti in familii casatorite. De fapt, diferentele in abilitati, ajustare sociala, dezvoltare cognitiva, emotionala si afectiva intre copiii crescuti in relatii de concubinaj si cei crescuti in familii cu parinti casatoriti, incep sa se manifeste de la varsta de 3 ani si devin mai accentuate la 5 ani. Adica, in perioada formativa a copiilor. ("On average, children born to married parents display better social and emotional development and stronger cognitive development than children born to cohabiting couples." (Pagina 4) Practicile parentale sunt si ele diferite. In timp ce 57% dintre tatii casatoriti afirma ca sunt parinti buni, doar 44% dintre tatii care coabiteaza simt asa.
 
Unde am ajuns astazi?
 
Ultimul sondaj de opinie care il avem la indemina parvine din iunie 2016 si a fost facut de Barna Group din Statele Unite. Datele sondajului ingrijoreaza. Concubinajul a devenit norma de convietuire in America. 65% dintre americani cred ca concubinajul inainte de casatorie e o idee buna. Regretabil, numai 41% dintre persoanele care se considera crestine in America au obiectii puternice impotriva concubinajului.  88% dintre persoanele fara religie cred ca concubibajul e o alternativa viabila casatoriei. La generatia tanara procentul acesta e de 72%. La nivel practic aceste pozitii teoretice se reflecta in nivelul ridicat al concubinajului: 57% dintre tinerii americani au convietuit inainte de casatorie.
 
Are concubinajul impact pozitiv pentru societate? Categoric nu. Dimpotriva. De ce atunci sa legifereze Romania o instutitie care nu contribuie pozitiv la sanatatea sociala a natiunii ci o subrezeste?
 
AFR Va Recomanda: Colegii de la Cultura Vietii au publicat si ei un material folositor si similar cu al nostru in care analizeaza  contributia parteneriatelor civile la redefinirea casatoriei: http://www.culturavietii.ro/2017/03/01/au-contribuit-parteneriatele-civile-la-redefinirea-casatoriei/

Material furnizat de catre Alianța Familiilor din România

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.