După 7 ani de existenţă, cu peste 31 000 de postări, cu peste 50 de milioane de vizualizări (50 025 543 la 29.09.2020), cu peste 55 000 de abonaţi la newsletter-ul zilnic, cu un record de 197.071 accesări într-o singură zi, devenind astfel portalul de ştiri creştine din România cu cea mai rapidă creştere şi cu cele mai multe vizualizări, părăsim platforma Blogger şi:

̶S̶u̶n̶t̶e̶m̶ ̶î̶n̶ ̶c̶o̶n̶s̶t̶r̶u̶c̶ţ̶i̶a̶ ̶u̶n̶u̶i̶ ̶s̶i̶t̶e̶ ̶p̶r̶o̶f̶e̶s̶i̶o̶n̶a̶l̶,̶ ̶a̶d̶a̶p̶t̶a̶t̶ ̶c̶e̶r̶i̶n̶ţ̶e̶l̶o̶r̶ ̶t̶e̶h̶n̶o̶l̶o̶g̶i̶e̶i̶ ̶m̶o̶d̶e̶r̶n̶e̶

̶A̶n̶g̶a̶j̶ă̶m̶ ̶̶̶r̶̶̶e̶̶̶d̶̶̶a̶̶̶c̶̶̶t̶̶̶o̶̶̶r̶̶̶i̶̶̶ ̶̶̶ ̶ş̶i̶ ̶c̶o̶r̶e̶s̶p̶o̶n̶d̶e̶n̶ţ̶i̶ ̶̶̶r̶̶̶e̶̶̶g̶̶̶i̶̶̶o̶̶̶n̶̶̶a̶̶̶l̶̶̶i̶̶̶ ̶̶̶ ̶ş̶i̶ ̶d̶i̶n̶ ̶d̶i̶a̶s̶p̶o̶r̶a̶ ̶r̶o̶m̶â̶n̶ă̶

Încheiem parteneriate cu noi publicaţii şi site-uri de media

joi, 11 ianuarie 2018

Alianța Familiilor din România 🔴 Dezordinea seculară și răspunsul creștin

Vom auzi si citi multe despre secularism si "valorile seculare" anul acesta. Anul 2018 e un an simbolic pentru secularism din mai multe privinte. In mai se implinesc 200 de ani de la nasterea lui Karl Marx, propovaduitorul urii de clasa, si 50 de ani de la revolta studentilor parizieni impotriva ordinii sociale. Se va scrie mult pe marginea acestor subiecte pentru ca, la urma urmelor, ele au de a face cu lumea occidentala, si tot ce a marcat Occidentul se discuta - vrem nu vrem, ne intereseaza ori nu, e relevant ori nu - in toata lumea. August 2018, insa, va marca si 50 de ani de la invazia Cehoslovaciei de catre Uniunea Sovietica. Ramine de vazut daca imperialismul sovietic va primi aceasi atentie in mass media occidentala, dar e indoielnic.
 
200 de ani de la nasterea lui Karl Marx
 
Cert e ca anul 2018 va vedea o multime de comentarii, carti, conferinte si simpozioane despre marxism, secularism, si contributia marxismului la secularizarea Europei. Efectele secularismului le vedem si simtim peste tot. Le putem eticheta, insa, cu un singur cuvint: "dezordine", "hoas", "dezorientare" ori cuvinte similare. Valoric, secularismul a falimentat. In anii 60 marxistii au abandonat proletariatul, devenind convinsi ca proletarii Secolului XX nu erau pregatiti pentru o revolutie impotriva capitalismului ori a democratiei traditionale, si diferiti de proletarii anului 1848 cind Marx si-a publicat Das Kapital, imensul compendiu in care si-a expus gandurile si obiectivele. In shimb, marxistii au imbratisat o alta revolutie, in fasa in anii 60, cea seculara, anti-crestina si sexuala. Dupa 50 de ani de revolutie sexuala si secularism ne aflam unde stim cu totii. De atunci am incercat sa traim fara Dumnezeu, o jumatate de secol de autodistrugere si dezordine seculara, caracterizata printr-o cultura nihilista, anarhista, anti-viata, anti-crestina, anti-familie, anti-casatorie, a mortii, hedonista, contraceptiva si intentionat anti-natalista. Hedonismul si haosul social au existat si in trecut. Dar ce diferentiaza hedonismul si haosul social al inceputului de Mileniu III de hedonismul din trecut, este ca daca in trecut o generatie hedonista a fost urmata de una care urmarea virtutea si firescul, in Occidentul zilelor noastre se produce o succesiune de generatii hedoniste care nu sunt succedade de generatii care urmaresc virtutea. In alte cuvinte, astazi o generatie hedonista produce o alta generatie hedonista, fara a se produce rectificarile naturale care tind sa aduca societatea inapoi la normalitate. Un ultim exemplu e Germania unde saptamina asta sindicatele au anuntat greve daca saptamina de munca nu va fi redusa la 28 de ore. Dupa cum se vede, munca nu mai este o virtute iar absenta muncii un indiciu al hedonismului. Putem chiar spune ca am inceput Mileniul III cu o generatie care percepe viata traita in conformitate cu natura umana ca pe o povara, o forma de exploatare de care generatia contemporana vrea sa se debaraseze si de care trebuie sa fie emancipata.
 
Care a fost raspunsul crestinilor la expansiunea fara precedent a hedonismului, secularismului si dezordinii seculare? Din nefericire, decenii la rind nu a existat o riposta. Au inceput sa reactioneze doar la inceputul Mileniului III. Anul 2017 a fost un an remarcabil in sensul acesta si nadajduim ca anul 2018 va fi la fel. Atit in America cit si in Europa, crestinii au reactionat cu declaratii si proclamatii remarcabile care merita sa fie cunoscute cu deamanuntul si discutate si comentate pe larg.
 
Declaratia de la Nashville
 
Prima declaratie impotriva dezordinii seculare a fost lansata de evanghelicii Statelor Unite in august 2017 cind peste 150 de lideri evanghelici au semnat o declaratie comuna numita The Nashville Decaration ("Declaratia de la Nashville"). Ea are 14 paragrafe si poarta numele orasului Nashville din Tennessee unde a fost adoptata. Fiecare paragraf enunta un adevar biblic privind sexualitatea crestina. Articolul 1 enunta definitia biblica a casatorie intre barbat si femeie si denunta, in termeni directi si categorici, casatoriile homosexuale, poligamia, si notiunea de casatorie ca un simplu contract de convietuire. Articolul 2 respinge relatiile sexuale in afara casatoriei si accentueaza castitatea pentru cei necasatoriti, si monogamia si fidelitatea in casatorie pentru cei casatoriti. Articolul 3 denunta transgenderismul si pronunta existenta a doar doua sexe, barbat si femeie, creati de Dumnezeu dupa chipul si asemanarea Lui. Articolul 4 afirma ca Dumnezeu l-a creat pe barbat diferit de femeie si pe femeie diferita de barbat, fiecare cu atributiile lui ori ale ei stabilite de Dumnezeu ca un dat biologic. Articolul 8 denunta homosexualitatea, respinge notiunea ca atractia sexuala intre persoane de acelasi sex este naturala ori intiparita in genomul fiintei umane de Dumnzeu, si incurajaza persoanele care se simt atrase sexual de persoane de acelasi sex sa practice castitatea si abstinenta. Articolul 10 declara parcticile homosexuale un pacat, si critica bisericile, confesiunile si congregatiile care accepta homosexualitatea ori o justifica pe baze biblice. Articolul 13 dezaproba transgenderismul si sugereaza persoanelor transgender sa-si accepte sexul biologic ca un dat din partea lui Dumnezeu. [Declaratia de la Nashville poate fi citita aici: https://cbmw.org/nashville-statement]
 
Declaratia de la Paris
 
Calea crestina ca alternativa a dezordinii seculare a fost  propusa si de Declaratia de la Paris, emisa in octombrie 2017 de un grup de eminenti filosofi crestini din Franta, Cehia, Ungaria, Polonia, Marea Britanie, Germania, Olanda, si Belgia. Ea are 36 de Articole si explica in mod riguros si lucid necesitatea reintoarcerii Europei la radacinile ei crestine si traditionale pentru a evita iminentul colaps secular. Declaratia afirma ca Europa e "casa noastra comuna", dar ca secularismul o tenteaza cu o identitate falsa care ne ameninta pe toti. Europa falsa a secularismului e utopica si tiranica. "Propovaduitorii Europei false," zic autorii, "sunt fermecati de superstitiile unui progres inevitabil," si de convingerea ca "Istoria e de partea lor". Dar se insala si la rindul lor insala si amagesc si pe altii.
 
Autorii afirma ca e de datoria lor si a tuturor europenilor care impartasesc valori traditionale sa "apere adevarata Europa" de cei care au "repudiat radacinile crestine ale Europei". (Articolul 3) "Ne apropiem de capatul drumului", adauga Declaratia. Europa are nevoie de "participarea activa" a europenilor in viata ei politica si civica. Autorii dezagreaza cu notiunea de "Statele Unite ale Europei" si propun o Europa formata dintr-o "comunitate de natiuni", cu frontiere comune, dar cu civilizatii, traditii si limbi diferite. (Articolul 7) Declaratia critica structurile supra-statale europene pentru ca tind spre anihilarea statului national si a suveranitatii nationale. Mai mult ca orice, "adevarata Europa a fost marcata de crestinism" ("The true Europe has been marked by Christianity"). (Articolul 9) Crestinismul si mostenirea crestina comuna tuturor europenilor e singura ideologie ori credinta capabila de a uni Europa. (Articolul 9) Articolul 10 aminteste ca doctrinele egalitatii si a drepturilor omului au origini crestine. ("Christianitiy revolutionized the relationship between men and women, valuing love and mutual fidelity in an unprecedented way")
 
Declaratia de la Paris dezaproba revolutia sexuala, hedonismul european, si ceea ce ea numeste "Generatia lui '68". "Europa falsa a zilelor noastre vinde emancipare, emancipare de oricare constrangere, libertate sexuala, de exprimare, si libertatea de "a fi tu insuti". "Generatia lui '68 vede in aceste libertati niste victorii ideologice asupra unui regim cultural trecut apasator". (Articolul 14) Declaratia atentioneaza tinerii ca aceste libertati sunt efemere si distrug. (Articolul 15) Articolul 15 ataca frontal Generatia '68, acuzind-o de destructivism iresponsabil. "Este datoria noastra sa spunem adevarul: Generatia '68 a distrus dar nu a cladit". Declaratia critica pornografia si restringerea libertatii religioase si de constiinta. Denunta multiculturalismul, globalizarea si deficitul democratic al Uniunii Europene. (Articolul 19) Institutiile europene sunt numite "o tiranie reala cu care ne confruntam zilnic". (Articolul 19) Intelectualii Europei au devenit distrugatori ai civilizatiei europene in loc de a transmite generatiilor tinere "intelepciunea generatiilor trecute". (Articolul 21) Autorii observa ca repudierea culturala a trecutului e la moda si persistenta in universitatile Europei.
 
Articolul 23 discuta iarna demografica a Europei. Materialismul, cultura mortii, hedonismul, avortul si autonomia personala sunt identificate ca fiind cauzele  principale ale declinului demografic.
 
Declaratia, insa, nu doar comenteaza si critica haosul secular al Europei dar propune si remedii. E nevoie de o noua clasa politica, formata din persoane care pretuiesc valorile traditionale si crestine. (Articolul 26) Politica multiculturalismului necesita sa fie eliminata. (Articolul 27) Egalitatea radicala, transformata de elita europeana in idolatrie, trebuie respinsa. (Articolul 29) Drepturile parentale trebuie pretuite si respectate. (Articolul 29) Liderilor europeni li se cere sa "calauzeasca cetatenii spre o viata virtuoasa". ("Europe needs to renew a consensus about moral culture so that the populace can be guided toward a virtuous life".) (Articolul 30) Casatoria naturala trebuie sa devina norma sociala de convietuire intre oameni. ("Marriage is the foundation of civil society and the basis for harmony between men and women.") Chiar mai mult, autorii afirma ca "rolul nostru cel mai important in societate ca fiinte umane este sa fim mame si tati") (Articolul 33) ("Casatoria si copiii sunt aspecte integrale ale oricarei viziuni pentru dezvoltarea umanitatii") E nevoie de o cultura care sa aduca pe lume si sa creasca copii. Fara ei societatea nu are niciun viitor. ("A society that fails to welcome children has no future") (Articolul 33)
 
Declaratia de la Paris poate fi citita aici: https://thetrueeurope.eu/a-europe-we-can-believe-in/
 
Declaratia evanghelicilor si catolicilor
 
In decembrie, un grup de evanghelici si catolici americani au lansat o Declaratie similara, The Christian Way - A Statement by Evangelicals and Catholics Together ("Calea crestina - o declaratia comuna a evanghelicilor si catolicilor") Ea poate fi citita aici: https://www.firstthings.com/article/2017/12/the-christian-way. In anii 90 un influent intelectual si vizionar catolic american, Thomas Neuhaus, a format un grup de intelectuali evanghelici, catolici si ortodocsi cu scopul de a face auzita in spatiul public vocea crestina privind valorile. Neuhaus a murit cu ani in urma, dar grupul pe care el l-a format a supravietuit. In prezent e format din 22 de intelectuali evanghelici si catolici americani care periodic publica declaratii care promoveaza valorile crestine in spatiul public.
 
Declaratia Calea Crestina e deosebit de convingatoare. Nu e structurata pe paragrafe ci pe subiecte, din care le mentionam pe cele mai importante si relevante. Declaratia sustine ca crestinismul nu trebuie privit ca o religie ci ca o "cale a vietii" ("way of life"). A fi crestin inseamna a fi cetatean al statului secular dar si al Imparatiei lui Dumnezeu. Crestinii au obligatia sa atentioneze autoritatile cind incalca legile lui Dumnezeu. Societatea seculara practica "pacate sociale", cum ar fi imoralitatea sexuala, avortul, pornografia, traficul de fiinte umane. "Pacatele sociale" nu ne-au eliberat ci ne tin "in chains, enslaves, and imprisons" ("ne tin in lanturi, ne fac sclavi, ne tin incatusati"). Declaratia critica globalizarea si o asemuieste "Babilonului" din Apocalipsa, un sistem de guvernare globala sub autoritatea si puterea pacatului ("a city ruled by sin's power"). Statul asistential ne transforma in sclavi ai statului si hedonismului cu promisiuni de siguranta si fericire ("another wordly power that seeks to enslave us with promises of security and happiness").
 
Crestinii zilelor noastre sunt chemati sa asculte mai mult de Dumnezeu decit de statul secular. Crestinismul, indica Declaratia, nu e o "traditie maleabila" care se transforma si acomodeaza fiecare curent cultural ori ideologie seculara. Crestinii sunt chemati sa asculte de Dumnezeu mai mult decit de lume. ("The Christian way prizes obedience to God, not relevance to the world") Crestinismul e confident in invataturile lui Hristos si declara, chiar daca deranjaza alte religii, ca "exista doar o singura cale la Dumnezeu, calea prin Hristos". Crestinismul e singura religie adevarata. ("Christianity remains confident in the truth on which it is founded") Crestinii sunt chemati sa adopte si sa afirme aceasta convingere chiar daca sunt numiti ingusti la minte ori inapoiati. Statul si autoritatea seculara  nu sunt mesia si nici nu pot fi mesia. Singurul care ne poate izbavi de puterea mortii e Hristos, cel care ne da adevarata libertate, numita in Declaratie "freedom from the power of sin and death" ("eliberare de sub puterea pacatului si a mortii").
 
Crestinii sunt chemati sa se implice in viata publica a cetatii, nu pentru a promova doar interesele lor ci  pentru a asigura binele comun ("for the sake of the common good"). Misiunea principala a crestinismului este "sa duca vestea cea buna a lui Iisus Christos la cei pierduti si sub puterea pacatului si a mortii". Loialitatea crestinilor e in primul rind fata de Dumnezeu si loialitatea fata de statul secualar e secundara. ("We are meant to serve God first and foremost, not men") Dinamismul crestinismului deriva din integritatea si moralitatea crestinilor. In ce priveste "incluziunea" ca "valoare seculara," Declaratia Calea Crestina o respinge: crestinismul e o religie care separa moralul de imoral, intunerecul de lumina, si le-a separat de la inceput. Crestinismul contemporan e incurajat sa ramina o religie care separa ("Christians are called to be peacemakers. But the rebellion of sin turns against God's peace into a sign of contradition. This means that until the end of this age, Christianity will be divisive"). Crestinilor nu li se permite sa fie doar spectatori ai istoriei ci agenti care o transforma in conformitate cu valorile crestine. Daca ateii si altii care dezagreaza cu crestinii sunt deranjati de mesajul crestin ori de Evanghelie, zice Declaratia, asta e irelevant. Crestinii sunt chemati sa ofenseze cu adevarurile biblice nu sa isi ajusteze doctrinele in conformitate cu "consensul moral al zilei". Chemarea lor este sa "proclame adevarurile biblice" chiar daca ele ofenseaza pe cei care propovaduiesc pacatul si nu sunt interesati de calea mantuirii si a pocaintiei.
 
Cit despre prozelitism, Declaratia Calea Crestina e la fel de directa: crestinii adevarati vor continua sa faca proselitism si sa afirme ca exista o singura cale pentru a iesi din haosul social cu care ne confruntam - Calea Crestina. Doctrina asta se aplica si la nivel international. Secularismul acuza crestinii de imperialism cultural pentru ca propovaduiesc Evanghelia in toata lumea. Declaratia respunde ca adevaratii crestini vor continua sa propovaduieasca Evaghelia in toata lumea. ("Christianity is a way of life both authored by and ordered by God") Europa  e incurajata sa primeasca cu bratele deschise pe propovaduitorii Evangheliei din Africa si Asia.

Material furnizat de catre Alianța Familiilor din România 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.