După 7 ani de existenţă, cu peste 31 000 de postări, cu peste 50 de milioane de vizualizări (50 025 543 la 29.09.2020), cu peste 55 000 de abonaţi la newsletter-ul zilnic, cu un record de 197.071 accesări într-o singură zi, devenind astfel portalul de ştiri creştine din România cu cea mai rapidă creştere şi cu cele mai multe vizualizări, părăsim platforma Blogger şi:

̶S̶u̶n̶t̶e̶m̶ ̶î̶n̶ ̶c̶o̶n̶s̶t̶r̶u̶c̶ţ̶i̶a̶ ̶u̶n̶u̶i̶ ̶s̶i̶t̶e̶ ̶p̶r̶o̶f̶e̶s̶i̶o̶n̶a̶l̶,̶ ̶a̶d̶a̶p̶t̶a̶t̶ ̶c̶e̶r̶i̶n̶ţ̶e̶l̶o̶r̶ ̶t̶e̶h̶n̶o̶l̶o̶g̶i̶e̶i̶ ̶m̶o̶d̶e̶r̶n̶e̶

̶A̶n̶g̶a̶j̶ă̶m̶ ̶̶̶r̶̶̶e̶̶̶d̶̶̶a̶̶̶c̶̶̶t̶̶̶o̶̶̶r̶̶̶i̶̶̶ ̶̶̶ ̶ş̶i̶ ̶c̶o̶r̶e̶s̶p̶o̶n̶d̶e̶n̶ţ̶i̶ ̶̶̶r̶̶̶e̶̶̶g̶̶̶i̶̶̶o̶̶̶n̶̶̶a̶̶̶l̶̶̶i̶̶̶ ̶̶̶ ̶ş̶i̶ ̶d̶i̶n̶ ̶d̶i̶a̶s̶p̶o̶r̶a̶ ̶r̶o̶m̶â̶n̶ă̶

Încheiem parteneriate cu noi publicaţii şi site-uri de media

duminică, 18 februarie 2018

Laurenţiu Nica 🔴 Biserică fără viziune caută pastor parțial


Nu este o glumă ceea ce veți citi în continuare. Eu personal a trebuit să citesc anunțul acesta de două ori înainte să vi-l pot transmite și vouă. Despre ce este vorba? Vă spun, că știu că sunteți cu sufletul le gură să aflați. Zilele trecute răsfoiam un site la care sunt abonat și primesc mai multe articole și apariții interesante, scrise de diferiți autori și pe diferite teme care mă interesează personal. Intrând pe site am observat că au o secțiune de anunțuri. Am dat click, și ceea ce am găsit m-a uimit. Am crezut că numai noi, bloggerii și unii predicatori mai fac afirmații - precum titlul acestei postări - ca să atragă pe oameni să citească ce au vrut să scrie ei.

Dar nu... era realitate!

Iată cum suna anunțul acelei biserici:

Suntem o congregație mică, independentă evanghelică. Pastorul nostru de 20 de ani (notă personală: din textul anunțului nu se înțelege dacă pastorul avea 20 de ani sau dacă el a slujit acolo 20 de ani, aici mi s-a părut că enunțul era cam ciudat...) a plecat pe motive bune pentru că el credea că Domnul îl conduce într-o direcție nouă și că timpul său ca Pastor (notă personală: da, titlul era scris cu literă mare, înseamnă că l-au prețuit)trebuia să ajungă la o concluzie. În acest punct, putem oferi poziția lui imediat, dar cu jumătate de normă (notă personală: adică ”pastor parțial”, cum am spus și în titlu), dar suntem optimiști că aceasta va duce la o poziție cu normă întreagă. O casă parohială este disponibilă dacă este nevoie cu salariul ajustat pe măsură. Noi nu știm exact unde ne conduce Dumnezeu (notă personală: adică nu avem direcție, nici viziune) și credem că El are lucruri mari în magazie pentru trupul acesta de credincioși, acum și în viitor. Suntem dornici să întâlnim ciobanul (notă personală: da, s-a folosit termenul de ”cioban” în limba engleză, deși puteam să fi folosit termenul de ”păstor”, eu am lăsat ”cioban” pentru că exprimarea lor inițială era că ar fi în căutarea unui pastor - preot, conducător religios - și ulterior spun că vor de fapt un cioban - păstor - 2 termeni care în limba engleză și în limba română nu sunt nici sinonime, nici nu înseamnă același lucru, mai ales dacă le citește un om care nu a mers niciodată la o biserică evanghelică) pe care Dumnezeu îl conduce către noi. 

Căutăm un Pastor care va pregăti și va conduce Serviciile de Închinare (notă personală: acestea au fost scrise tot cu literă mare, probabil că avea importanță pentru ei și această parte), va conduce ritualele bisericești, și va conduce biserica în proclamarea evangheliei către biserică și comunitate, se va extinde în comunitate, va clădi și va crește biserica. Vă rog să ne contactați la adresa de email...” (am scos-o din citare din motive multiple)

După încheierea acestui anunța apare și o estimare de salariu de +/- 20 de dolari pe ora, faptul că biserica este non-denominațională (adică nu aparține nici unui cult religios, deși adresa de email declară că ar fi baptiști), și faptul că sunt sub 50 de persoane. (sursa anunțului o puteți găsi aici, în data de 16 februarie când a fost accesat era încă disponibil și fusese postat acum 2 săptămâni, adică aproximativ la începutul lunii februarie 2018, deci nu este o glumă.)

Ceea ce am observat este că biserica respectivă are site și are și pagină de facebook (de unde am preluat și fotografia alăturată a bisericii). Sloganul lor este destul de vizibil și spune clar, negru pe alb: ”Living in God's love” - adică, ”Trăind în dragostea lui Dumnezeu”. Răsfoind puțin site-ul bisericii, am descoperit că au și o misiune afișată:

O biserică aducătoare / Misiunea noastră: Să-i aducem pe oameni la cunoștința salvatoare a lui Isus Hristos așa încât să-i putem aduce la maturitate în Hristos, ca să-i putem echipa să aducă pe alții la Hristos, așa încât noi să aducem slavă lui Dumnezeu.” (sublinierile de mai sus îmi aparțin, cuvintele aducemaduce și aducă deși par a fi repetate în acest text, de parcă ar vrea să zică și ei că formează propoziții cu familia cuvântului ”adus” - de aici și titlul care și l-au pus de ”biserică aducătoare” - sună prea general, prea bizar, o definiție de misiune puțin cam lungă, cam greu de înțeles cum se poate realiza acest lucru și ce rezultate se dorește...)

Nu vreau că critic această biserică, dar misiunea lor mi s-a părut destul de neclară. Ei fac toată munca de la cap la coadă și vor și noul pastor să facă același lucru. În istoricul lor am văzut că biserica există din anul 1852 și a început cu 17 membrii, iar acum, în 2018 sunt sub 50 de persoane în aceiași biserică. Adică în circa 166 de ani de la fondarea acestei mici biserici... ei au rămas constanți... adică la circa 5 ani mai se adăuga un membru la biserică. Nu e greu de calculat, dar tindem să credem că această biserică creștea prin numărul de copii care se nășteau la cei care făceau parte din această biserică. Faceți și voi matematică și o să vedeți că aceasta ar fi de fapt media.

Ceea ce m-a frapat pe mine cel mai mult la această biserică este că ei nu știu unde îi duce Dumnezeu (conform cu ceea ce declară ei în anunț, cât și pe site-ul lor), nu văd lucrurile specific, deși în statutul lor, foarte clar prezentat și revizuit destul de des pe site, și crezul lor care conține 6 puncte simple cu citate din Sfânta Scriptură ei cred în Dumnezeu, în mântuire, în lucrarea Duhului Sfânt, dar totuși nu se văd roade...

Aș mai tinde să cred că pastorul anterior a pus în picioare și site-ul și văzând că nu are cu cine să facă treabă în biserică... a plecat în altă parte unde poate va fi băgat în seamă, unde ideile lui sunt ascultate, apreciate, ceva se face și se schimbă. Ei nu aveau nevoie de re-branduire (dacă ați reușit să citiți articolul meu recent), ci aveau nevoie de schimbare, de revitalizare, de viață. O fi murit o parte din ei în cadrul acestor ani de când a fost fondată biserica; probabil că cei mai în vârstă de acolo au cam ținut cu dinții de ceea ce se făcea de la început la biserică - un lucru destul de tipic în bisericile tradiționale, istorice, vechi, chiar dacă nu era o biserică ce ar fi aparținut vreunei denominații principale - și probabil că nu s-a acceptat aducerea de lucruri noi acolo - gen muzică pentru a atrage pe tinerii din zonă la biserică, slujirea la diferite tipuri de vârste, grupe de oameni, a avea un impact în comunitate. S-au rezumat la a fi o clădire pe care toți să o știe că este biserica din acea localitate și nimic mai mult.

Mă întreb dacă această biserica va rezista în continuare. Mă întreb dacă cel care va fi acceptat la conducerea acestei biserici va fi și o persoană care va rămâne, care va conduce biserica mai departe cu o viziune clară, cu dedicare și cu credință în Dumnezeu. Mă întreb dacă salariul amărât al acelei zone ar fi destul cuiva ca să predice, să conducă biserica în câteva cântece și să mulțumească pe toți cei circa 50 de oameni de acolo. Mă întreb dacă în următorii 166 de ani se vor mai adăuga alți 33 de membrii(conform tendinței de creștere al acestei bisericisau acea localitate va cunoaște că acolo este Dumnezeu prezent, că schimbă vieți și că este viu în vecii vecilor. Mă întreb dacă credința celor mai vechi de acolo va fi vitalizată și for înțelege care este de fapt scopul bisericii pe pământ: să extindă Împărăția lui DumnezeuNu îi putem forța pe oameni să se maturizeze. Le putem oferi cadre în care să audă predicat Cuvântul Adevăruluisă asculte cântări care ating inimilePutem avea studii și învățătură peste învățăturăNumai Dumnezeu poate produce creșterea prin Duhul Sfânt în biserică.

Și acolo unde El nu este prezent, unde biserica nu are în viziunea ei acest aspect - lucrarea și dependența de Duhul Sfânt - va continua să fie o clădire amărâtă care la 2-3 ani își va tot căuta alt pastor... parțial. Îndrăznește cineva să mă contrazică? 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.